Παραλληλα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Αγνώστου Κρητικού Αντάρτη που φιλοτέχνησε ο Κώστας Ζάζας και τη δαπάνη επωμίστηκε εξ ολοκλήρου ο Δήμος Αποκορώνου.
Την εκδήλωση άνοιξε μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών
και στη συνέχεια ελαβε το λόγο ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Γρηγόρης Μαρκάκης
που μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι:
Τέτοιες πρωτοβουλίες στηρίζονται και θα στηρίζονται οικονομικά και πολιτικά γιατι αυτά τα γεγονότα ειναι καθοριστικά για το μελλον της χώρας και θα πρέπει να τονίζονται ιδιαιτερα αυτην την περίοδο καθώς μας εμπνέουν να είμαστε όρθιοι αυτές τις δύσκολες μερες
Ξεχωριστή αναφορά στον Ιωσήφ Λεκανίδη έκανε ο εγγονός του Ιωσήφ Κακαβούλης
ο οποιος είπε τα εξής:
Κύριε Δήμαρχε
Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Κυριες και κύριοι
Σημερα , για ακόμα μια χρονια, βρισκόμαστε εδώ σ`αυτην την όμορφη τοποθεσία το Κλήμα Αλικάμπου για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους πρωτοπόρους προγόνους μας για την ελευθερία που μας χάρισαν με τους συνεχείς αγώνες τους και παράλληλα να γιορτάσουμε την επέτειο της ένοπλης συνάθροισης της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής της Δυτικής Κρήτης στις 3 Σεπτεμβρίου του 1895
Προσωπικά νοιωθω συγκίνηση καθως κοιτάω γύρω μου και βλέπω αυτά τα ίδια χωματα που βάφτηκαν με το αιμα των παππούδων μας και τα ίδια σκληροτράχηλα μονοπατια που βαδισαν εκεινοι αφήνοντας πίσω τους αγαπημενους, οικογένειες, γονείς, γυναικες και παιδια, εμπνευσμενοι από ένα ανώτερο σκοπό .
Την ελευθερία της σκλαβωμενης Κρητης
Την ιστορία του αυτού του τόπου την έμαθε στην οικογένεια μας η μητέρα μας η Παρασκευη -Βουβούλα Κακαβούλη Λεκανίδου, η μικρότερη κόρη του Ιωσήφ Λεκανίδη του σπουδαίου αυτού αλικαμπιώτη νομικού και οπλαρχηγού της Κρήτης που έδρασε στην Κρητική Επανάσταση ,.
Τη θυμάμαι μέχρι τα βαθια της γεράματα να μας εξιστορεί τα γεγονότα και τις μάχες του πατέρα της Ιωσήφ όπως ακριβώς τα θυμόταν κι εκεινη όταν μικρό κορίτσι ακόμα μαζι με τα`αδέλφια της άκουγαν τον πατέρα τους να τα διηγείται αλλά και όπως είναι γραμμένα στο ιστορικό ημερολόγιό του που η οικογένεια μας διέσωσε και διαφύλαξε και που αποτελεί σπουδαία ιστορική πηγή της περιόδου εκείνης από την οποία αντλούνται πολλά στοιχεία.
Ο Ιωσήφ Λεκανίδης σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά την αποφοίτησή του επέστρεψε στην πατρίδα του προκειμένου να ασκήσει την δικηγορία.
Από νωρίς όμως μυήθηκε στην σχεδιαζόμενη επανάσταση όπου με ενθουσιασμό συντάχθηκε σ`αυτην και αναδείχτηκε γενικός γραμματέας στην Μεταπολιτευτική Επιτροπή Κρήτης υπό την προεδρία του Μανούσου Κούνδουρου η οποία όπως θα γνωρίζετε ανέλαβε τον συντονισμό της επαναστατικής δράσης και είχε ως αποκορύφωμα την νικηφόρα πολιορκία του Βάμου που αναδείχθηκε σταθμός για τη μετέπειτα εξέλιξη του Κρητικού ζητήματος.
Στην πολεμική επιχείρηση εκείνη ο παππούς μου Ιωσήφ παρότι παντρεμένος έχοντας πέντε παιδια και η σύζυγός του Ελένη βρισκόταν στον όγδοο μήνα κύησης, αποφασισμένος για τη σωτηρία της Κρήτης από τα δεινά, συμμετείχε ως οπλαρχηγός και ήταν ένας από εκείνους που θαρραλέα εισέβαλαν με τις ομάδες τους στον Βάμο και προχώρησαν στη σταδιακή κατάληψή του.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι τον Αλίκαμπο εγω και η γυναικα μου τον αγαπήσαμε, αγαπήσαμε τους ανθρώπους, δεθήκαμε μαζί τους, καναμε φιλίες και κάθε χρόνο η 3η Σεπτέμβρη είναι το απαραίτητο ταξίδι μας εδώ στο Κλήμα.
Εδώ στον Αλίκαμπο το 2007 αποκτήσαμε ένα κομματι γης για να γίνει το δέσιμο με τον τόπο αυτό δυνατότερο και η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη όταν στον έλεγχο των τίτλων διάβασα ότι τα παλαια συμβόλαια είχαν συνταχθεί στο γραφείο του παππού μου Ιωσήφ στην οδο Ιωνος Δραγουμη στα Χανια και τα είδα να είναι γραμμένα από το χέρι της μητέρας μου καθως αναγνώρισα το γραφικό της χαρακτήρα.
Διότι πρέπει να σας πω πως η μητέρα μου μαζι με την αδελφή της Ελευθερία βοηθούσαν τον παππού μας στη συγγραφή των συμβολαιων καθώς εκεινος δυσκολευόταν να γράψει μετα από ένα παλαιο τραυμα στο χερι του.
Θελω να ευχαριστησω τις αδελφες μου Φωτουλα , Ελένη και Μαρίνα και την ξαδέλφη μας Δέσποινα που παρευρίσκονται για το σεβασμό με τον οποιο φύλαξαν τα ημερολόγια και τις φωτογραφίες των προγόνων μας.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Αποκορώνου κ. Γρηγόρη Μαρκακη και το Δημοτικό Συμβουλιο για τη συνέπεια τους να διοργανώνουν κάθε χρόνο αυτην την ωραια εκδήλωση αλλά και τη γενναιότητά τους, αυτή τη δύσκολη για ολους και κυριως την Τοπική Αυτοδιοίκηση οικονομικά εποχή, να επωμιστούν το βαρος της δαπάνης της κατασκευής της προτομής του Κρητικού Αντάρτη εδώ στο Κλήμα
Αυτό από μονο του λέει πολλά
Ευχαριστούμε από καρδιας κ. Δήμαρχε
Ευχαριστω κι εσας ολους που με την παρουσια σας κάθε χρονο τιματε την εκδήλωση αυτη
Ναμαστε καλα όλοι και του χρόνου να ξαναβρεθούμε
Κατόπιν ο συγγραφέας και μαθηματικός κ. Νίκος Ξενοφώντα Γρυλλάκης, ο άνθρωπος που χάρη στις επίμονες προσπάθειές του καταφερε να υλοποιηθεί η ιδέα του για το μνημείο στο Κλήμα και την καθιέρωση της 3ης Σεπτεμβρίου απο την πολιτεία ως εθνική τοπική εορτή ,
έκανε μια εκτενή ιστορική αναφορά σε όλα τα γεγονότα εκείνης της περιόδου που οδήγησαν στην Επανάσταση τονίζοντας ότι:
Η Ιστορία μας διδάσκει ότι ο τόπος μας στην περιοχή της Δυτικής Κρήτης και η ρίζα της είναι χωρίς υπερβολή ο μοναδικός τόπος στον κόσμο που έχει υποστεί τόσες πολλές επιθέσεις από τους κατά καιρούς κατακτητές στη μακραίωνη ιστορία του.
Οι επιθέσεις αυτές είχαν και τις αντίστοιχες αντιδράσεις του υπερήφανου και αδούλωτου λαού του με πληθώρα εξεγέρσεων και επαναστάσεων από τους ασυμβίβαστους με τη σκλαβιά προγόνους μας.
Η δημιουργία του μνημείου αυτού έγινε προς τιμήν ολων αυτών των αγνώστων Κρητικών αγωνιστών που έπεσαν για το σκοπό αυτό και που ο τότε Υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Δεληγιαννη της Ελεύθερης Ελλάδας του 1897 Σκουζές απεκάλεσε δαιμονισμένους των βουνών επειδή ενεργούσαν κλεφτοπόλεμο και ανταρτοπόλεμο ως ανεξάρτητοι εναντίον του Τούρκου κατακτητή.
Δε γνώριζε ότι τα Λευκά Ορη δεν ειναι μονον τα ευλογημενα βουνα της Δυτικής Κρήτης αλλά και ότι η ρίζα τους είναι η μήτρα που γεννα άνδρες υπερήφανους με αντρειά ασυμβίβαστους με τη σκλαβια
Το μνημείο αυτό ενώνει το παρόν με το παρελθόν και το μελλον του τόπου μας, είναι μια εθνική κληρονομιά στις επερχόμενες γενιές.
Ειναι ένδειξη σεβασμού στη μνημη των προγόνων μας που με τις θυσίες τους μας χάρισαν τα αγαθά της ελευθερίας που καρπούμεθα τωρα.
Η υλοποίηση του έργου αυτού είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες καμπες του παραγωγικού μου βίου και δε σας κρύβω τη μεγάλη μου συγκίνηση αλλά και τη χαρά που μου δίνει η δημιουργία του.
Ειμαι ευτυχής που ύστερα από αρκετά χρόνια συστηματικών προσπαθειών γινεται σημερα στο Κλήμα 3 Σεπτεμβρίου 2013 η εορτή της επετείου της Ενοπλης Συνάρθροισης της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής
Για να φτάσουμε όμως στην υλοποίηση του συνεργάστηκαν και βοήθησαν πολλοί και κυρίως ο Δήμαρχος Αποκορώνου. κ. Μαρκάκης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Νικολούδης που χωρίς τη βοήθεια τους η ιδέα μου θα είχε εγκαταληφθεί
Ενα μεγαλο ευχαριστω σε όλους εκείνους που από τη θέση που ευρίσκοντο συνεβαλλαν με οποιδήποτε τρόπο στην ανέγερση αυτού του μνημείου
Τους ευχαριστώ όλους
Τέλος ακολούθησε τραγουδι από τους ριζίτες
και παραδοσιακό κέρασμα στο σχολείο του Αλικάμπου
Απο αριστερά ο κ. Γιάννης Μαλεκάκης, ο εγγονός του Ιωσήφ Λεκανίδη Ιωσήφ Κακαβούλης και ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Γρηγόρης Μαρκάκης |
Οι απόγονοι του Ιωσήφ Λεκανίδη απο αριστερά οι κυρίες Δέσποινα Τζαφάλια Αρετάκη, Φωτούλα Κακαβούλη Ραίτσιου, Ελένη Κακαβούλη Δαρατσιανού,Μαρίνα Κακαβούλη Γάτου και Ιωσήφ Κακαβούλης |
Οι κ.κ. Ιωσήφ Κακαβούλης και Μανούσος Γρυλλάκης |
Οι κ.κ. Ιωσήφ Κακαβούλης και Γιώργος Γρυλλάκης |
No comments:
Post a Comment