Sunday, January 4, 2009
Αποκόρωνας—Αλίκαμπος
Γράφει ο Αλικαμπιώτης Νικόλαος Ξεν. Γρυλλάκης
Γεννήθηκε στον Αλίκαμπο Αποκορώνου Χανίων. Ειναι Μαθηματικός- Μετεωρολόγος, Διευθυντικό Στέλεχος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Με Μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ σιην Μετεωρολογία και Εφαρμοσμένη Στατιστική. Υπότροφος ΟΗΕ. Εχει διδάξει στη Σχολή Ικάρων και σε σχολές του Ναυτικού. Συμμετείχε σε πολλές Επιστημονικές και Διοικητικές Επιτροπές στην Δημόσια Διοίκηση. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Διεθνή Συνέδρια και Οργανισμούς.
Πλούσιο επιστημονικό συγγραφικό έργο, Γεωργική Μετεωρολογία (1971,1979,2008), Εφηρμοσμένη Στατιστική (1972), Ηπιες μορφές ενέργειας Αιολική –Ηλιακή., Μαθηματικό βοήθημα γιά υποψηφίους πανελλαδτκών & πρωτοετεις (2008), Εφηρμοσμένη Στατιστική Ανάλυση-Μελέτη Παραμέτρων(2007). Δοκίμια τοπικού ιστορικού ενδιαφέροντος, Αμφίμαλλα η σημερινή Γεωργιούπολη, Αλίκαμπος-Αποκόρωνας (2007).
Το 2007 ίδρυσε την Δανειστική Κοινοτική Βιβλιοθήκη Αλικάμπου,ΔΚΒΑ. Στεγάζει όλο το συγγραφικό εργο του Ιωσηφ Λεκανιδη που έχει διασωθεί και περισότερα από 2500 λογοτεχνικά,ιστορικά, επιστημονικά και μαθητικά βοηθήματα, χρήσιμα γιά ερευνητές φοιτητές και μαθητές της περιοχής.
ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ
Η ονομασία του μνημονευεται από το 1236 στη συνθήκη μεταξύ του Βυζαντινού στρατηγού Βατάτζη & του Δούκα Ιουστιάνη .Κατά τον Ιστορικό Δανάκη η ονομασία του προήλθε από τις λέξεις από & κορώνα ως ευνοική επαρχία των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων
Είναι η ανατολική επαρχία του νομού Χανίων με ετήσια ποσσά βροχής περίπου 2000 mm με άφθονη βλάστηση & τρείς εύφορες πεδιάδες με όνομα εκείνο των αντίστοιχων ποταμών Κοιλίαρη, Αλμηρού,& Μουσέλα
Στην επαρχία ακόμα υπάρχει η μοναδική λίμνη της Κρήτης ,η λίμνη Κουρνά.Το ορεινό της επαρχίας αποτελείται κυρίως από την Δαφνοκορφή,τα κεντρικά & ανατολικά τμήματα του ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων.
Αρχαιολογικές Περιοχές
Απτερα. Στη νότια πλευρά του κόλπου της Σούδας με επίνειο την Κίσσαμο
Αμψίμαλλα. Η σημερινή Γεωργιουπολη στο κόλπο που εκβάλει ο ποταμός Αλμυρός
Υδραμία. Κοντά στα σημερινά Δράμια, επίνειο της αρχαίας Λάππας, κοντά στην Αργυπούπολη.
Πόλη Κάτρη η Κατρεύς. Στη θέση Ελληνικά που είναι μεταξύ Αλικάμπου & Εμπροσνέρου.
Ελληνική Καμάρα. Με πολλούς θρύλους & παραδόσεις. Βρίσκεται μεταξύ Βρυσών & Γεωργιουπόλης.
Διαχρονικοί Αγώνες—Κατακτητές—Φρούρια
Λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της η επαρχία είχε κατά καιρούς πολλούς κατακτητές.
69 π.χ Κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους
824 μ.χ. Κατελήφθη απο τους Αραβες Σαρακινούς
961 μ.χ. Απελευθερώθηκε από τον Νικηφόρο Φωκά
1204 μ.χ. Με την Δ¨ Σταυροφορία ο Βονοφάτσιος τον πούλησε στους Ενετούς.
1527 μ.χ. Πνίγηκε στο αίμα η επανάσταση Γεωρ Καντανολέου
1528 μ.χ. Ο πειρατής Μπαρμπαρόσα κατέστρεψε τα φρούρια στις Καλύβες & Απτερα & ερήμωσε τον Αποκόρωνα.
Το Μάιο του 1896 Στη πολυορκία του Βάμου από τους επαναστάτες ανεδείχθη ο ήρωας παπά Μαλέκος .
Τα κυριότερα φρούρια κατά καιρούς ειναι των Καλυβών, που κτίστηκε το 1206 από τους Ενετούς, του Αγίου Νικολάου που κτίστηκε απο τον κόμη της Μάλτας , του Ιτζεντίν στο καλάμι που κτίστηκε από τον Ραούφ Πασά στα ερείπια που είχε κτιστεί γιά τον έλεγχο του Κόλπου Σούδας το 1646. Υπάρχουν ακόμα ο Πύργος των Απτέρων & ο Πύργος Αληδάκη στον Εμπρόσνερο.
Τουριστικές Περιοχές
Καλύβες—Αλμυρίδα στα νότια του Κόλπου Σούδας.
Γεωργιούπολη—Καβρός με την απέραντη αμμώδη παραλία που φθάνει μέχρι τις εκβολές του ποταμού Μουσέλα, με πολλά & υπερπολυτελή ξενοδοχεία γιά απαιτητικούς πελάτες.
Περιοχή Λίμνη Κουρνά που προσελκύει αρκετούς τουρίστες όλη την διάρκεια του έτους.
Περιοχή Βάμου στο εσωτερικό της επαρχίας με αξιόλογες παραδοσιακές τουριστικές μονάδες ποιότητας
ΑΛΙΚΑΜΠΟΣ
Το όνομα κατά τους ιστορικούς , παράγεται από το Δωρικό η Πελασγικό αλί αντί ηλί, που σημαίνει υψηλός & το Λατινικό cambo. Οι κάτοικοι του θεωρούνται προ –Μινωικής εποχής.
Ορεινό χωριό, 40 χλμ από τα Χανιά, με μεγάλη κτηνοτροφική έκταση από τον Εθνικό δρόμο Χανίων-Σφακίων μέχρι του Μαλαφαρά πάνω απο τη λίμνη Κουρνά. Νότια έχει τα ανατολικά Λευκά Ορη έως τη κορυφη Μαντόνα με υψόμετρο 1200μ περίπου και στα Βόρια τις εδαφολογικές εξάρσεις Κεφάλα, Στίχι και Αχνότρυπα. Στα νότια υπάρχει ακόμη η Κράπη και ο αυχένας του Κατρέ απ΄οπου ελέγχεται η κίνηση προς Σφακιά. Στο ανατολικότερο τμήμα , η περιοχή Κλήμα είναι το κλειδί ελέγχου της κίνησης από Ανατολή προς Δύση. Τα δύο αυτά κλειδιά,Κατρέ & Κλήμα καθιστούν τον Αλίκαμπο ως τις Θερμοπύλες της Κρήτης. Στα βοσκοτόπια αυτής της εκτεταμένης περιοχής στα φαράγγια, τα λαγγάδια και τα οροπέδια της ο τραγοπόδης θεός Πάνας χοροπηδά πότε αριστερά και πότε δεξιά στα ιδια μέρη που αιώνες τώρα πάλεται η βουκολική καρδιά των Αλικαμπιωτών.
Μέσα στο χωριό εκτός από την άνω και κάτω ρούγα και τον πέρα γύρω εξέχουσα θέση έχει το αρχαύλι, το μπαλκόνι του Αλικάμπου γιατί από εκεί το μάτι αντικρίζει όχι μόνο όλο τον Αποκόρωνα αλλά και τους Κόλπους Σούδας και Αλμυρού.
Αρχαιολογικές Περιοχές
Το Βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας. Είναι στην είσοδο του χωριού κάτω από την κοινοτική βρύση. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες του Ιωάνου Παγωμένου από το 1315 και είναι επηρεασμένες από την τεχνοτροπία της εποχής των Παλαιολόγων.
Τα Αρχοντικά . Είναι μέσα στο χωριό κάτω από τον Αγιο Γεώργιο και μαρτυρούν την αρχιτεκτονική σπουδή κτησίματος των Βενετών.
Αγιος Αντώνιος. Ειναι στη θέση όπου οι Βενετοί έκαψαν ζωντανό τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο γιά την επαναστατική του δράση.
Πυργιολήκι. Φρούριο που κτίστηκε από τους Αραβες Σαρακινούς το 821μ.χ.
Ελληνικά Βρίσκονται μεταξύ Αλικάμπου & Εμπροσνέρου στη θέση που ήτο η αρχαία Κάτρη η Κατρεύς.
Διαχρονικοί Αγώνες—Κατακτητές
821 μ.χ. Κατελήφθη από κουρσάρους Σαρακινούς.
961 μ.χ. Απελευθερώθη από το Νικηφόρο Φωκά
Από το 961 έως το 1204 ήτο φέουδο του αρχοντόπουλου Μαλαβαρά.
Το 1204 με τη Δ Σταυροφορία ο Μομφερατικός τον πούλησε στους Βενετούς και έγινε φέουδο των Κόντηδων.
Το 1528 κατεστάλη η εκδηλωθείσα επανάσταση και ο Δαλφέρμης κατέστρεψε τον Αλίκαμπο, από τις 850 οικογένειες έμειναν ελάχιστες.
Το 1744 το σώμα του Γενίτσαρου Αλιδάκη Ιμπραημ Αγά διελύθη από επαναστάτες με αρχηγό το Μανούσακα και ο πύργος του στον Εμπρόσνερο κατεστράφη.
Το 1824 κατελήφθη από τους Αιγυπτίους του Χουσείν
Το 1887 στη θέση Ελληνικά έγιναν σφοδρές μάχες με το σώμα του Μουσταφά Πασά
Το 1888 στις ίδιες θέσεις κατετροπόθη ο Μεχμέτ Πασάς
Το 1895 στην Ιστορική θέση Κλήμα τις 3 Σεπτεμρίου συνήλθε υπό τον Μανούσο Κούνδουρο η Μεταπολιτευτική Επιτροπή που εξέλεξε ως Γενικό Γραμματέα τον Αλικαμπιώτη Ιωσήφ Γ. Λεκανίδη
Το Νοέμβριο 1895 στις περιοχές Κλήμα, Αχνότρυπα, Πάτελα, Κεφάλα και Στίχι έλαβαν μέρος σφοδρες μάχες μεταξύ επαναστατών Αποκορονιωτών & Τουρκικου στρατού. (Στη θέση Κεφάλα το 1944 έγινε μεγάλη μάχη με τους Γερμανούς κατακτητές. Οι αγώνες συνήθως γίνονται στις ίδιες θέσεις.)
Τον Ιούλιο του 1896 η Μεταπολιτευτική Επιτροπή μετονομάσθη σε Γενική Επαναστατική Επιτροπή
Συγγραφείς Αλικαμπιώτες
Αν και πτωχό ορεινό χωριό μακρυά από τα κέντρα σπουδών, ο Αλίκαμπος, έχει ν΄αναδείξει διαχρονικά αρκετούς επιστήμονες και στρατιωτικούς.
Ιωσήφ Γ. Λεκανίδης. Είναι ο πρώτος που άφησε συγγραφικό έργο με τ’ απομνημονευματά του το 1895—1898.
Νικόλαος Κ. Γρυλλάκης. Το συγγραφικό του έργο αφορά πολιτικοιστορικά θέματα
Εμμ. Τζανουκάκης. Το έργοτου είναι κυρίως ιστορικολογοτεχνικό
Νικόλαος Ξ. Γρυλλάκης. Με πλούσιο Επιστημονικό και ιστορικό έργο.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment