Sunday, December 27, 2009

Οι Αλικαμπιώτες έπαιζαν Bridge!!!!!!!


ΤΟ ΚΑΝΟΝΙKΟ ΒRIDGE

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
EΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΚΤΗ
ΝΙΚ. Ξ. ΓΡΥΛΛΑΚΗΣ
Μαθηματικός
Αφιερώνεται
Στους δραστήριους νέους της...τρίτης ηλικίας



Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Εισαγωγή

Πως Παίζεται - Βασικά Στοιχεία
ΑΓΟΡΑ

Βασικοί Κανόνες Αγορας – Γραφή του Bridge Contract – Παραδείγματα , Μαγικοί Αριθμοί - Στοιχειώδεις Προύποθέσεις ανοίγματος Αγοράς- Απαντήσεις συμπαίκτη Φόρσιγκ νέου χρώματος- Υψηλά ανοίγματα στη στάθμη 2 – Οριακή απάντηση- Δήλωση με πήδημα – Αγορές φραγμού – παρεμβολές –Σύστημα Αcol στα μεγάλα ανοίγματα 2ΧΑ,και 2 Σπαθιά-…………………………….. 10

Συμβάσεις- Κόντρ – Ρεκόντρ- Αγορά Σλεμ. …………………….. 18

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εξοδος- Κανονες- Σινιάλα- Πως κερδίζομε μπάζες και πόντους -………………….22

Γενικοί Κανόνες που διέπουν το παίξιμο του Μπρίτζ……………………. 26

Π ρ ό λ ο γ ο ς

Το Bridge, το έξυπνο και τεχνικό αυτό παιγνίδι, το έμαθα από μαθητής λυκείου.Παίζοντας από τότε μέχρι σήμερα βλέπω οτι όλο και παρουσιάζονται νέοι κανόνες και όροι που γεμίζουν ευχάριστα τις ώρες μου και κρατούν ζωντανό το μυαλό μου παρά τη μεγαλη μου ηλικία.

Απεφάσισα λοιπόν την εκπόνηση του παρόντος πονήματος με σκοπό να κάμω το Bridge όσο μπορώ πιό κατανοητό, ώστε όσο γίνεται περισσότεροι συνάνθρωποι μου να μπούν ευκολότερα στο σαγηνευτικό κόσμο του τεχνικού αυτού παιγνιδιού . Ξεχώρησα από υπάρχοντα συγράμματα δύο, εκείνο του Αμερικανού Kaplan και το άλλο του Ευρωπαίου Sint. Από αυτά σταχυολογώ και συμπληρώνω τα απαραίτητα βασικά στοιχεία και κανόνες που διέπουν το παίξιμο του τεχνικού αυτού παιγνιδιού, παρουσιάζοντας τα ,όσο τούτο είναι δυνατόν, με γλώσσα απλή και κατανοητη απ΄όλους.

Ε ι σ α γ ω γ ή

Πρώτα θ΄αναφερθούμε ,εν συντομία, στο ιστορικό της προέλευσης του πνευματικόυ τεχνικού αυτού παιγνιδιού. Είναι παιγνίδι δύσκολο αλλά ανεξάντλητο που διατηρει αμείωτο το ενδιαφέρον των παικτών επί δεκαετίες. Είναι παιγνίδι γιά όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως γιά τους ηλικιωμένους γιατί αποτελεί σπουδαίο φάρμακο κατά της γεροντικής άνοιας και της νόσου Αλσχαϊμερ. Τα πρώτα μαθήματα Brιdge πήρα από τη καθηγήτρια κ. Νταρμάρου που παραθέριζε στο χωριό μου Αλίκαμπο Αποκορώνου Χανίων, πριν από πολλά χρόνια. Σ΄αυτήν οφείλεται η επικράτηση του εν λόγω παιγνιδιού στο χωριό μου και στη συνέχεια η εξάπλωση του και στ΄άλλα χωριά της επαρχίας Αποκορώνου. Πολύ αργότερα διεπίστωσα ότι δεν υπάρχει, στην Ελληνικ’η Βιβλιογραφία, ένα συνοπτικό και απλό βοήθημα από το οποίο να μπορεί, όποιος επιθυμεί, να μάθει τα βασικά στοιχεία αλλά και να διδάξει τα στοιχειώδη του κανονικού παιγνιδιού σ΄αυτούς που επιθυμούν να το μάθουν με τον διεθνώς αναγνωρισμένο τρόπο παιξίματος. Με τη βοήθεια των δύο προηγουμένων συγραμμάτων, που ανέρα στον πρόλογο ,απεφάσησα να συγκεντρωσω τα βασικά στοιχεία και τους κανόνες που διέπουν το κανονικό Μπρίτζ και να τα προσφερω, ως αρχή, στους παίκτες κυρίως της τρίτης ηλικίας

Ως εκπαιδευτικός γνωρίζω ότι γιά να μεταδώσεις ή να γράψεις ,ένα θέμα, πρέπει να γνωρίζεις δεκαπλάσια πάνω στο θέμα αυτό, αναζήτησα λοιπόν βοήθεια,στο διαδύκτιο, Internet, και στα δύο βασικά βοηθήματα, που πρόσφατα γνώρισα την ύπαρξη των.

1. Το winning Contract Rridge Complet υπό Edgar Kaplan Αμερικανού, που περιγράφει τον Αμερικανικό τρόπο παιξίματος του τεχνικού αυτού παιγνιδιού και

2. Το βιβλίο, η μέθοδος Μπρίτζ από το Α έως το Ω “ υπό των Cees Sint & Tom Schipperheyn.” Η Μέθοδος αυτή αποτελεί την επίσημη μ’εθοδο εκμάθησης Μπρίτζ της Ολλανδικής Ομοσπονδίας.

Το τεχνικό αυτό παιγνίδι πέτυχε να εξαφανίσει τα σύνορα με τη καθιέρωση κοινης διεθνώς γλώσσας μεταξύ των παικτών του. Το Bridge ψυχαγωγ΄η όλο το κόσμο από Αμερικανούς, Ασιάτες, Ευρωπαίους και λοιπούς όλων των τάξεων και κοινωνικών βαθμίδων. Είναι παιγνίδι για όσους διαθέτουν θέληση και……..υπομονή. Δεν είναι ακριβώς γνωστό ποιός εφεύρε το πνευματικό και τεχνικό αυτό παιγνίδι . Αυτό που γνωρίζομε πολύ καλά είναι ότι προέρχεται από το Αγγλικό Χουίστ (Whist).Η εμφάνηση του στην Αγγλία υπολογίζεται γύρω στα 1894. Την σημερινή του μορφή την πήρε τον Νοέμβριο του 1925 σην Αμερική και ονομάστηκε Contract Bridge, γνώρισε δε μεγάλη επιτυχία και γρήγορα εξαπλώθηκε σ΄όλο το κόσμο.Είναι ένα παιγνίδι , που όπως θα δούμε, παίζεται από τα 52 χαρτιά μιας τράπουλας και αποτελείται από δύο βασικά μέρη, την ΑΓΟΡΑ και την ΕΚΤΕΛΕΣΗ, δεν είναι παιγνίδι με λίγους και σταθερούς κανόνες ,κυρίως της αγοράς. Στο παιγνίδι αυτό αφθονούν οι εξαιρέσεις οι δε εξαιρέσεις των εξαιρέσεων έχουν και αυτές εξαιρέσεις ( είναι κάτι ανάλογο της θεωρίας καμπύλων στα Μαθηματικά). Ολες όμως οι παραλλαγές του έχουν ένα κοινό γνώρισμα, διαφέρουν μόνο στο τρόπο γραφής και τά ποσά των βραβείων , αλλά η αγορά και η εκτέλεση είναι σχεδόν η ΙΔΙΑ.

Το Bridge Contract, εξαπλώθηκε ταχύτατα σ΄ολόκληρη την Ευρώπη ,εκτωπίζοντας όλα τα προηγούμενα είδη παιγνιδιού.

Πως παίζεται το Κανονικό Bridge –Βασικά Στοιχεία


Το Μπρίτζ παίζεται από τέσσερις παίκτες που τοποθετούνται σε δύο άξονες τον Β,Ν και τον άξονα Α,Δ. Οι παίκτες που κάθονται στις απέναντι θέσεις είναι οι συμπαίκτες και έχουν αντιπάλους τους παίκτες του άλλου άξονα, δηλαδή έχομε δύο αντίπαλα ζεύγη (Β,Ν ) και (Α,Δ). Είναι παιγνίδι συνεταιριστικό και όχι ατομικό, το ένα ζεύγος αγωνίζεται ενάντια στο άλλο ζεύγος.

Βασικά Στοιχεία του παιγνιδιού

Εχει δύο βασικά μέρη, την αγορά και την εκτέλεση. Τα 52 χαρτιά της τράπουλας μοιράζονται όλα από τα αριστερά ένα-ένα. Η αγορά και η εκτέλεση γίνονται προς τ΄αριστερά. Πρώτα ομιλεί και ανοίγει την αγορά αυτός που μοιράζει και μετά προς τ΄αριστερά συμμετέχουν και οι λοιποί παίκτες αγοράζοντας μέχρι να πούν τρεις συνεχείς παίκτες πάσο. Τότε τελειώνει η αγορά και την κέρδισε αυτός που αγόρασε τελευταίως, πρίν τα τρία συνεχή πάσο Αφού τελειώσει η αγορά αρχίζει το δεύτερο μέρος του παιγνιδιού , η εκτέλεση, που την πραγματοποιεί αυτός στον οποίο καταχωρήθηκε. Εξοδο( Adam) κάνει, δηλαδή παίζει πρώτος, αυτός που βρίσκεται αριστερά του αγοράσαντος.μετά την έξοδο ο συμπαίκτης του αγοράσαντος βάζει πάνω στο τραπέζι μπροστά του ανοικτά τα χαρτιά του με το χρώμα των ατού, αν η αγορά ειναι σε χρώα,στο άκρο δεξιά του. Από αυτή τη στιγμή είναι όπως λέγεται ΜΟΡ και δεν λαμβάνει μερος πλέον στη διαδικασία της εκτέλεσης ,την κάνει αυτός που αγόρασε μόνος του. Υπευθυνος δηλαδή, γιά το αποτέλεσμα της εκτέλεσης ειναι αυτός και μόνο που αγόρασε άσχετα αν το αποτέλεσμα επηρεάζει τον άξονα τους δηλ και τους δύο.

Πριν αναφερθούμε στους βασικούς κανόνες και περιοροσμούς θα δώσομε μιά σχηματική παράσταση του Μπρίτζ. Παίζεται όπως αναφέραμε από 4 άτομα χωρισμένα σε δύο ζεύγη.

Β (Β,Ν) και ( Α,Δ )

Α Δ

Ν

Τα 52 χαρτιά της τράπουλας μοιράζονται προς τ΄αριστερά ένα- ένα αφού πρώτα κόψει τα χαρτιά αυτός που είναι δεξιά αυτού που μοιράζει Η Σειρά των χαρτιών ειναι η γνωστή Α ,Ρ ,Ν,Β,10,9,8,……2. Η Σειρά της αξίας των χρωμάτων είναι Πίκες, Κούπες, Καρρά, Σπαθιά και πάνω απ΄όλα τα χωρίς ατού Χ.Α,δηλαδή έχομε απ΄όλα τα χρώματα Ονερ[ Βέβαια όταν ένα χρώμα οριστεί κατά την αγορά ατού ακόμα και το μικρότερο χαρτί του το 2 είναι μεγαλύτερο και του άσσου οποιουδήποτε άλλου χρώματος.]

ΟΝΕΡ. Είναι τα γνωστά μας 4 μεγάλα χαρτιά και έχουν την παρακάτω αξία σε πόντους. Ασσος έχει 4 πόντους, Ρήγας 3 πόντους ,Ντάμα 2 και Βαλές 1πόντο. Δηλαδή έχομε 10 πόντους γιά κάθε χρώμα και επομένως όλη η τράπουλα έχει σύνολο από ονέρ 40 πόντους. Υπάρχουν επίσης και οι πόντοι ειδικών περιπτώσεων όπως ,3 πο΄ντους όταν δεν έχομε κανένα χαρτί από κάποιο χρώμα, ΣΙΚΑΝ, 2 πόντους, όταν έχομε μόνο ένα χαρτί από ένα χρώμα,Σίγκλετον, και 1 πόντο όταν έχομε μόνο δύο χαρτιά από ένα χρώμα ,Ντάμπλετον. Ακόμα σε κάθε μακρύ χρώμα , Λόγκερ, το κάθε ένα φύλλο μετά τα 4 δίδει και ένα πόντο, δηλαδή ένα 7φυλλο χρώμα δίδει επί πλέον 3 πόντους.

Ολοι αυτοί οι πόντοι αποτελούν το βασικότερο στοιχείο στο Μπριτζ γιατί σ΄αυτούς στηρίζεται η αγορά και η εκτέλεση δηλαδή ΄ολόκληρο το Μπριτζ. Γιά να μάθομε να παίζομε μπριτζ θα πρέπει πρωτα να καταλάβομε ποιές είναι οι βαθμίδες αγοράς του. Υπάρχουν 7 βαθμίδες στην αγορά από την 1η έως και την 7η . Αν η αγορά τελειώσει στην 1η βαθμίδα θα πρέπει να κάμομε 6+1 μπάζες, στην 2η 6+2, στη 3η 6+3 κ.ο.κ. Επομένως όταν πούμε π.χ 3 κούπες θα πρέπει να κάμομε 6+3=9 μπάζες. Ο Σταθερός αριθμός 6 λέγεται ΜΠΟΥΚ,Book,. To χρώμα που αγοράσαμε ει΄ναι ατού και αυτομάτως το μικρότερο του φύλλο γίνεται ισχυρότερο ακόμα και των άσσων των άλλων χρωμάτων. Γιά κάθε στάθμη αγοράς η σειρά των χρωμάτων ειναι σταθερή και είναι η γνωστή μας Πίκες ,Κούπες, Καρρά και Σπαθιά και πανω απ΄όλα τα Χ. Α. Αν κάποιος αγοράσει π.χ 1Κ ο επόμενος δεν μπορεί ν΄αγοράσει 1 Καρ ή 1 Σ γιατί είναι υποδιέστερα χρώματα από τις Κ, θα πρέπει ν΄ανεβεί στις επόμενες στάθμες 2η, η σ άνώτερη με πήδημα, μπορεί όμως να πεί 1 Π η΄1 Χ.Α ως ανώτερα χρώματα.

Τα δυνατά χρώματα Π & Κ λέγονται μαζέρ, ενώ τ΄ασθενή Καρ και Σ μινέρ.

Οι πόντοι στο Bridge

Οταν παίζομε Μπριτζ αντικειμενικός μας σκοπός είναι να συνγκεντρώνομε περισσότερους πόντους από τους αντιπάλους Οι πόντοι αποκτούνται με τρείς διαφορετικούς τρόπους.

1. Με το ν΄αγοράζομε και να βγάζομε το συμβόλαιο αγοράς.
2. Με το να κερδίζομε πολλές μπάζες και να εμποδίζομε τον αντίπαλο να βγάζει το εκάστοτε συμβόλαιο αγοράς του..
3. Με το να κερδίζομε πόντους από βραβεία.

Στη συνέχεια θ΄αναπτύξομε το πρώτο μέρος του παιγνιδιού, την αγορά, που παρουσιάζει και τις περισσότερες δυσκολίες, στη συνέχεια θ΄αναφερθούμε στην έξοδο ( Αντάμ ) και τέλος στην εκτέλεση. Τώρα θ αναπτύξομε τον πρώτο τρόπο για τη συγκέντρωση πόντων και προς το τέλος, του πονήματος αυτού, τους άλλους δύο τρόπους.


ΑΓΟΡΑ

Βασικοί Κανόνες Αγοράς-Μαγικοί Αριθμοί-Στοιχειώδεις Προύποθέσεις ανοίγματος της αγοράς-Απαντήσεις συμπαίκτη

Επειδή όπως αναφέραμε το Μπριτζ δεν είναι παιγνίδι με λίγους και σταθερούς κανόνες, γιά την αγορά και την εκτέλεση, τα δύο βασικά του μέρη, θα προσπαθήσομε να δώσομε, όσο πιό κατανοητά μπορούμε, τούς στοιχειώδης του καν’ονες. Θα έχομε υπ΄όψιν μας ότι πρόκειται γιά ένα αξιόλογο παιγνίδι καθαρά συναιτερικό με απαιτήσεις γνώσεων ψυχολογίας αλλά και μνήμη και κρίση. Είναι καθαρά τεχνικό παιγνίδι που απαιτεί σκε΄ψη που αυξάνει την οξυδέρκεια και τη νοημοσύνη των παικτών και όπως ήδη αναφέραμε, είναι φάρμακο κατά της γεροντικής άνοιας και της νόσου Αλσχάίμερ γιατί το μυαλό αναγκάζεται να είναι ενεργό παίζοντας το. Το ζευγάρι, από τα 2 ζεύγη των 4 ατόμων, που απαιτούνται γιά να παιχθεί, που έχει τη τύχη με το μέρος του και παίζει και πιό τεχνικά θα επιβληθεί του άλλου ζεύγους. Μιά δήλωση, κατά την αγορά, κάποιου παίκτη είναι υπόσχεση ότι θα κερδίσει ορισμένο αριθμό μπαζών. Αν η αγορά γίνει σε κάποιο χρώμα και όχι στα Χ. Α, τότε το χρώμα αυτό είναι το ατού και γίνεται ανώτερο όλων των χρωμάτων.

Αν το πλήθος των μπαζών, που θα πάρει ο εκτελεστής, είναι λιγότερες των απαιτουμένων του συμβολαίου της αγοράς, χάνει το συμβόλαιο δηλ μπαίνει μέσα και πληρώνει πόντους στους αντιπάλους. Αναφέραμε ότι η αγορά κατωχηρώνεται στο παικτη πριν από τρία συνεχή πάσο. Σ΄όλα τα είδη Bridge η αγορά και η εκτέλεση γίνονται μετον ίδιο τρόπο με ελάχιστες μόνο παραλλαγές. Στο Μπριτζ Κοντρά που είναι εξέληξη του Αγοραστού γύρω στα 1925, ο εκτελεστής δεν αμοίβεται για όλες τις μπάζες που κερδίζει αλλά μόνο γιά αυτές που αγοράζει και στη συνέχεια παίρνει. Ετσι η ακρίβεια στην αγορά είναι το σημαντικότερο ίσως μέρος του παιχνιδιού.

Οι πόντοι που προέρχονται από μία κερδισμένη και πετυχημένη αγορά κατά την εκτέλεση είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι γιατί μόνο αυτοί συντελούν στο κλείσιμο Μανς, γράφονται δε κάτω από οριζόντιο γραμμή που χαράσσεται σ΄ένα φύλλο χαρτί. Στη οριζόντιο αυτή ευθεία φέρομε κάθετο και το αριστερό τμήμα του σχηματιζόμενου σταυρού ανήκει στον άξονα του γράφοντος και το δεξί στους αντιπάλους. Κάθε παρτίδα Μπριτζ αποτελείται από δύο Μανς, (δηλαδή δύο κλεισίματα το πρώτο και το δεύτερο,), την 1η και τη 2η. ¨Οποιο ζευγάρι κλείσει πρώτο και τις δύο Μανς παίρνει ένα σεβαστό ποσό σε πόντους , το βραβείο ΡΟΜΠΕΡ. Ολοι οι άλλοι πόντοι, εκτός απ΄αυτούς της αγοράς, που κερδίζονται με οποιοδήποτε άλλο τρόπο γράφονται πάνω από την οριζόντιο γραμμή και είναι ισοδύναμοι, μ΄αυτούς της Μανς, όχι όμως για να την κλείσουν, αλλά αθροίζονται και αυτοί στο τέλος γιά να βρούμε πιός άξονας έχει τους περισσότερους πόντους,στον οποίο και κατωχυρώνεται η παρτίδα αυτή του Μπριτζ.

Πόντοι που κερδίζονται όταν βγάλομε το συμβόλαιο αγορας

Χωρις Ατού Χ.Α : 40 πόντους για τη πρώτη μπάζα μετά τις 6 δηλ το ΜΠΟΟΚ & 30 για κάθε μια επιπλέον μπάζα

Πίκες η Κούπες . 30 πόντους για κάθε μία μπάζα μετά τις 6.

Καρρά η Σπαθιά . 20 πόντους για κάθε μία μπάζα μετά τις 6.

Κάθε μία Μανς κλείνει με συμβόλαιο τουλάχιστο 100 πόντων το οποίο βέβαια πρέπει και να κερδιθεί. Επομένως ύστερα από τα παραπάνω η Μανς κλείνει με 3 Χ.Α που απαιτούν 9 μπάζες, με 4Π,η 4Κ που απαιτούν 10 μπάζες,με 5 Καρρά ή Σπαθιά που απαιτούν 11 μπάζες. Κάθε άλλο συμβόλαιο είναι μερικό σκορ και γράφεται χωρίς να κλείνει αμέσως τη Μανς , χρησιμοποιείται μόνο προσθετικά για μελλοντικό κλείσιμο..Αν όμως προλάβουν οι αντίπαλοι και κλείσουν πρώτοι τη δική τους Μανς οι δικοί μας πόντοι προσωρινά αχρηστεύονται και κλείνονται με το τράβηγμα οριζοντίου γραμμής πού κλείνει τη Μανς των αντιπάλων.Εμείς αρχίζομε από την αρχή να μερτάμε πόντους για το κλείσιμο της Μανς. Αν τώρα κάνομε περισσότερες μπάζες από αυτές που δηλώσαμε με το συμβόλαιο που αγοράσαμε , παίρνομε επιπλέον πόντους που αυτοί γράφονται πάνω από την οριζόντιο γραμμή ,και υπολογίζονται με τον ίδιο αντίστοιχο τρόπο.


Παράδειγμα Τρόπου Γραφής

Εστω ότι αγοράσαμε 2 χωρίς ατού Χ.Α, και κάναμε 10 μπάζες .Για τη Μανς γράφομε , κάτω από την οριζόντια γραμμή 40 για τη πρώτη μπάζα μετά τις 6 και 30 για την επόμενη δηλαδή 40+30=70 πόντους. Ομως κάναμε 10 μπάζες δηλαδή δυο παραπάνω από τις οκτώ που υποχρεούμεθα στα 2 Χ.Α . Αυτές οι δύο μπάζες παραπάνω μας δίδουν 30+30=60 πόντους που γράφονται πάνω από την οριζόντια γραμμή και υπολογίζονται ισοδύναμα στο τέλος της παρτίδας.

Εστω τώρα ότι στο επόμενο μοίρασμα οι αντίπαλοι αγόρασαν 4Κούπες και έκαμαν 10 μπάζες δηλαδή έβγαλαν το συμβόλαιο αγορας.



60
70 120



Γράφουν 4χ30=120 για τη Μανς, επομένως κλείνουν τη δική τους Μανς και μαζί και τους 70 δικούς μας πόντους οι οποίοι πλέον δεν υπολογίζονται γιά Μανς ,,αλλά αρχίζομε από την αρχή. Οταν κλείσομε τη πρώτη Μανς μπαίνομε στη δευτέρα, στην οποία πρέπει να είμεθα περισσότερο προσεκτικοί και κατά την αγορά και κατά την εκτελεση γιατί αν μπούμε μέσα πληρώνομε διπλά, από 50 πόντους για κάθε μπάζα μέσα όταν είμεθα στη πρώτη πληρώνομε 100 τώρα στη δεύτερη. Αν δε, οπως θα δούμε, μας πουν ΚΟΝΤΡ τα ποσά που θα πληρώσομε είναι πολλά. Αμα κλείσομε και τη δεύτερη Μανς παίρνομε το γνωστό βραβείο ΡΟΜΠΕΡ. Παίζοντας με Κόντρ ένα συμβόλαιο αν μπούμε μέσα, όταν είμεθα στη 1η, για τη πρώτη μπάζα μεσα πληρώνομε 100 και για τις υπόλοιπες 200 την κάθε μία μέσα, δηλαδή 4 μπάζες μέσα θα πληρώσομε 100+200+200+200=700. (δίδομε ένα εμπειρικό τύπο 4χ200-100)=700 πόντους Αν όμως είμεθα στη δευτέρα Μανς τότε για τη πρώτη μέσα πληρώνομε 200 πόντους και για κάθε μία άλλη 300 δηλαδή για 4 μπάζες μέσα έχομε 200+300+300+300=1100( εμπειρικός τύπος 4χ300-100)=1100. Αν τώρα κάνομε παραπάνω μπάζες πληρωνόμεθα κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο και επί πλέον 50 π΄οντους επειδή βγάλαμε το κοντραρισμένο συμβόλαιο Αν πούμε ΡΕΚΟΝΤΡ τότε τα ποσά του Κ¨οντρ διπλασιάζονται. Αυτά θα τ άναφέρομε λεπτομερεστερα πιό κάτω που θα πούμε γιά το πως κερδίζονται πόντοι όταν οι αντίπαλοι μπούν μέσα, δηλαδή κάνουν λιγότερες μπάζες απ΄αυτές που αγόρασαν και επομένως δεν βγάζουν το συμβόλαιο που αγόρασαν


Μαγικοί Αριθμοί

Πριν μπούμε στην αγορά θα πρέπει να γνωρίζομε ότι:

Mε 26 πόντους κλείνομε Μανς στα 3 Χ.Α με 9 μπάζες, ή με 4Π, η 4Κ και με 10 μπάζες

Με 29 πόντους κλείνομε Μανς στα 5 Καρ ή 5Σ και με 11 μπάζες. Με 33 πόντους αγοράζομε μικρό Σλεμ και με 37 μεγάλο Σλεμ.

Στοιχειώδεις Προύποθέσεις Ανοίγματος Αγοράς –Απαντήσεις Συμπαίκτη.

Αφού γνωρίσαμε τους Μαγικούς Αριθμούς που οι παίκτες πρέπει να έχουν υπ΄οψιν τους, κυρίως κατά την αγορά θ΄αναφερθούμε τώρα στις στοιχειώδεις προύποθέσεις για να μπορεί ένας παίκτης ν΄ανοίξει την αγορά αλλά και πόσους πόντους πρέπει να έχει στο χέρι του ο συμπαίκτης του για να κρατήσει την αγορά ανοικτή .Ο ακρογωνιαίος λίθος της έκβασης μιάς παρτίδας Μριτζ είναι η σωστή αγορά και η ορθή εκτέλεση και ότι βασικό ρόλο παίζουν και στις δύο περιπτώσεις , οι΄πόντοι που έχει ο άξονας. Για ν΄ανοίξομε την αγορά, με οποιαδήποτε δήλωση, εκτός του πάσο, θα πρέπει στα φύλλα του χεριού μας να έχομε .

1. Για ελάχιστο άνοιγμα σε χρώμα 12- 15 πόντους και τουλάχιστο 5φυλλο χρώμα
2. Για Χ.Α, 16-18 πόντους και ομαλή κατανομή (4,3,3,3 ) των χαρτιών που κρατάμε στο χέρι μας
3. Με 18- 21 πόντους στο χέρι μας έχομε ισχυρό άνοιγμα και άνω των 22 πόντων ισχυρότατο άνοιγμα στο επίπεδο των δύο.



Οι συνηθέστερες απαντήσεις του συμπαίκτη μας σε αγορά μας 1 σε χρώμα

1. Συνήθως απαντάμε 2 σε νέο χρώμα με τουλάχιστο 10 πόντους,ενώ με 6-9 πόντους 2 στο δηλωθέν χρώμα του συντρόφου και με 4φυλλο στο χρώμα του ή 3φυλλο αλλά με ονέρ.
2. Απαντάμε 1 Χ.Α με 7-9 πόντους και χωρίς δηλώσιμο χρώμα
3. Απαντάμε 2 Χ.Α με 12-15 πόντους και με ομαλή κατανομή
4. Απαντάμε 3 Χ.Α με 16-18 πόντους
5. Απαντάμε 3 στο χρώμα του συμπαίκτη με 13-16 πόντους
6. Κάνομε πήδημα σε νέο χρώμα με 17+ και συμπαγές χρώμα.
7. Μεταξύ των παικτών μπορεί να υπάρξει οποιαδ’ηποτε συμφωνία όπως π.χ αν έχομε τους πόντους του ανοίγματος αλλά όχι 5φυλλο χρώμα μπορούμε ν΄ανοίξομε δηλώνοντας Σ η Καρ που είναι συμβατική δήλωση προς τον συμπαίκτη μας που λέει ότι έχω τους πόντους ανοίγματος αλλά όχι το 5φυλλο χρώμα και εκείνος θ΄αποφασίσει την συνέχεια ή όχι της αγοράς,ακόμα μπορούμε να δηλώσομε και Χ.Α αν έχομε κάπως κανονική κατανομή



Περισσότεροι Κανόνες Αγοράς-Απαντήσεις Συμπαίκτη

1.Η αγορά ανοίγεται στο μακρύ χρώμα, αν έχομε

2.Σε ισοπληθεί χρώματα ανοίγομε το ισχυρότερο

3. Δεν πρέπει ν ανοίξομε χωρίς ατού Χ.Α, αν έχομε σικάν η σίγκλετον, η 6φυλλο

4.Κατά την αγορά θα πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις στις δύο βασικές ερωτήσεις. α. Τα χέρια του άξονα μας έχουν σύνολο 8 χαρτιών στο χρώμα της αγοράς μας. β. Το σύνολο των πόντων στον άξονα μας φθάνει τους 26 για κλείσιμο Μανς.

5. Οταν υπάρχει δήλωση στα 3, σε κάποιο χρώμα θα διερευνήσομε την περίπτωση, αν είναι δυνατόν να κλείσει η Μανς στα 3 Χ.Α ή στα 4 μαζέρ

Απαντήσεις

1. Στο άνοιγμα 1 Χ.Α .Με λιγότερους των 7 πόντων πάσο, με 7-9 , 2 Χ.Α, με πάνω από 10 , 3 χωρίς ατού Χ.Α
2. Στο άνοιγμα 1 σε χρώμα. Με λιγότερους των 6 πόντων πάσο, με 6-9 δύο στο ίδιο χρώμα και με 10-11, και με υποστήρηξη στο χρώμα του , 3
3. Αν έχομε πάνω από 15 πόντους κάνομε πήδημα σε ισχυρότερο χρώμα μήπως κλε’ισομε τη Μανς.Αν έχομε πάνω από 16 πόντους διερευνούμε την αγορά Σλεμ.
4. Στην περ’ιπτωση που ο ανοίξας έχει πάνω από 22 πόντους θ΄ανοίξει, στη στάθμη των 2 ,με 2 Χ.Α ή 2 Σπαθιά

α. 2 Χ.Α , Στη περίπτωση αυτή με 5-10 πόντους και με ομαλή κατανομή τον ενισχύομε με 3 Χ.Α

β. 2 Σπαθιά Αυτό σημαίνει οτι έχει ένα αρκετά ισχυρό χέρι, 23+ πόντους, ικανό ίσως μόνο του για Μανς. Αν πούμε την συμβατική απάντηση (θα αναφερθούμε αργότερα στις συμβάσεις ) 2 Καρρά σημαίνει ότι έχομε 0-6 πόντους, ενώ αν πούμε 2 Χ.Α , οταν έλθει η σειρά του θα πρέπει να πεί πάσο. Σ΄όλες τις άλλες περιπτώσεις, ότι και να πούμε αυτό είναι ερέθισμα για Μανς.. Σε άνοιγμα 2Π, 2Κ,ή 2Καρ. Δίδεται η συμβατική απάντηση 2 Χ.Α που σημένη ότι έχομε 6 πόντους οποιαδήποτε άλλη απάντηση φανερώνει ότι έχομε παραπάνω από 6 πόντους.

Φόρσιγκ νέου Χρώματος

Φόρσιγκ: Είναι η αλλαγή του χρώματος αγοράς του συμπαίκτη μας, δηλαδή το πήδημα, θα πρέπει όμως να γίνεται στη στάθμη του ενός. Στη στάθμη των 2 επιτρέπεται φόρσιγκ μόνο αν έχομε 10 πόντους, με λιγότερους πόντους δηλώνομε 1 Χ.Α. Οποτεδήποτε προτείνομαι στον συμπαίκτη μας ‘ενα καινούργιο χρώμα αντί να τον ενισχύσομε στο άνοιγμα του σε χρώμα ή στα Χ.Α αυτός υποχρεώνεται να κρατήσει την αγορά ανοικτή κάνοντας άλλη μια δήλωση, δεν επιτρέπεται να πει πάσο. Μ΄αυτό τον τρόπο επιτρέπεται στον άξονα μας να ψάξει με βεβαιότητα το χρώμα των ατού που μας συμφέρει. Εν τούτοις συχνά οδηγούμεθα σε υψηλά ανοίγματα με αρκετούς κινδύνους.

Υψηλά Ανοίγματα στη στάθμη των 2

Τα ανοίγματα 2 Π, 2 Κ, 2 Καρ δεν είναι συμβολικά αλλά φυσικές δηλώσεις και υπόσχονται ένα πολύ δυνατό χρώμα και 8 ή περισσότερες μπάζες. Το άνοιγμα στα 2 είναι επιτακτικό για ένα γύρο δηλαδή ο συμπαίκτης μας υποχρεούται να απαντήσει τουλάχιστο μιά φορά και με μηδέν πόντους,δεν επιτρέπεται πάσο. Οι απαντήσεις του μπορεί να είναι., 2 Χ.Α , που σημαίνει ότι οι πόντοι του είναι λιγότεροι των 6 , οποιαδήποτε άλλη απάντηση φανερώνει ότι οι πόντοι του είναι περισσότεροι των 6.

Εστω ότι στο χέρι μας κρατάμε.

1. Π. Ν 8,6,5,4 Κ. Β,7,5 Καρ. 10,7,4 Σ. 4,3 Ο συμπαίκτης μας ανοίγει με 2Κ. Εμείς δηλώνομε 2 Χ. Α που ειναι αρνητική απάντηση που δηλώνει ότι στο χέρι μας κρατάμε λιγότερους των 6 πόντ.

2. Π.Ν,7,5,4 Κ. Α 8,5,6,4 Καρ. Β,6 Σ. Β,4 Ο συμπαίκτης μας ανοίγει με 2 Καρ. Δηλ.ωνομε 2 Κ που είναι θετική απάντηση και λέει ότι έχομε περισσότερους από 6 πόντους.

Οριακή Απάντηση

Είναι μία από τις πιό θεμελιώδεις έννοιες ,του συστήματος Αcοl όπως θα δούμε αμέσως μετά ,. Mία οριακή απάντηση υποδηλώνη ένα χέρι που δεν είναι αρκετά δυνατό για να δηλώσει τη Μανς μόνο του, αλλά και δεν την αποκλείει . Ο συμπαίκτης μπορεί να πεί πάσο αν έχει τους ελάχιστους πόντους αλλά και να συνεχίσει την αγορά αν έχει το μέγιστο των πόντων της περίπτωσης, δηλαδή πάνω από 15 π΄οντους. Οι απαντήσεις π.χ στο 1 Χ.Α με 2 Χ.Α ή 3Πή 3Κ είναι οριακές προς τον ανοίξαντα 1 Χ.Α

Γνωρίζομε 4 είδη οριακών απαντήσεων

1. Στο 1 σε χρώμα---3 στο ίδιο χρώμα, με 10-11 πόν και τουλάχιστο 4φυλλο υποστήριξη στο χρώμα.
2. Στο 1 σε χρώμα---2 Χ.Α, με 10-11 πόν, ομαλή κατανομή και προστασία στα υπόλοιπα χρώματα
3. Στο 1 Χ.Α----3 σε χρώμα, με 8-10 πόν,και τουλάχιστο 5φυλλο στο χρώμα
4. Στο 1Χ.Α---2Χ.Α, με 8-9 πόν,ομαλή κατανομή και όχι 4φυλλοστις Π ‘η Κ

Αν έχομε 4φυλλο στα μαζέρ εφαρμόζουμε την συνθήκη Stayman, όπως θα γνωρίσομε αμέσως μετά,μπορούμε να πούμε ότι μία οριακή απάντηση αποτελεί πρόταση και κλείσιμο Μανς.

Απάντηση με Πήδημα

Η δήλωση με πήδημα σε νέο χρώμα είναι σε επίπεδο κατά ένα υψηλότερο από το χαμηλότερο δυνατόν π.χ 1 Σ….στά 2Π, 1Καρ….στα 2Κ ή 1Π …στα 3 Καρ. Μιά τέτοια απάντηση υπόσχεται ένα δυνατό 6φυλλο τουλάχιστο χρώμα και πάνω από 13 πόντους. Η απάντηση με πήδημα σε νέο χρώμα είναι επιτακτική για Μανς, με πιθανή εξέληξη ν΄αγοραστεί ακόμα και Σλεμ. Εστω π. Χ ότι έχομε Π. Α,Ρ,Β,9,8 Κ. Α,Ρ Καρ. 9,8,6 Σ. Ν, 9, 6 και ο συμπαίκτης ανοίγει 1 Κ και εμείς απαντάμε 2Π.

Αγορές Φραγμού

Εστω ότι ο συμπαίκτης μας ,του άξονα (Β,Ν), ο Ν,, λεει πάσο ,όπως και ο αμέσως επόμενος, εμείς δε έχομε. Π. 8. Κ. Ρ,Β,9,8,5,4,3,2. Καρ. 7,4. Σ. 9,4, δηλαδή μόνο 4 πόντους, είναι βέβαιο ότι ο δευτερος παίκτης του άλλου ζευγαριού ( Α,Δ) πηγαίνει για μεγάλη δήλωση. Πα΄όλο που εμείς δεν πρέπει ν΄ανοίξομε την αγορά έχομε στο χέρι μας τουλάχιστο 6 μπάζες, επομένως δεν είναι και τόσο άσχημο χέρι, μας επιτρέπει επομένως να κάμομε κάποια δήλωση.Δεν δηλώνομε 1 ή 2Κ γιατί προϋποθέτει χέρι με παραπάνω από 13 πόν γ΄αυτό ανοίγομε με 3Κ. Η δήλωση αυτή ονομάζεται αγορά φραγμού και αποσκοπεί να θέσει εκτός αγοράς τους αντιπάλους ή να δυσκολέψει τουλάχιστο τη συνενόηση τους. Βέβαια αν ο συμπαίκτης είναι με πολύ λίγους πόντους τότε θα μπούμε μέσα και θα πληρώσομε 500 έως 800 πόντους ανάλογα σε ποιά Μανς είμεθα, γι΄αυτό η αγορά φραγμού εφαρμόζεται κυρίως όταν είμεθα στη 1η Μανς . Εδώ έχομε τον κανόνα των 500, που εφαρμόζεται στις παρεμβολές,όπως θα δούμε αμέσως .

Παρεμβολές

Είναι δύσκολο να μπούμε στην αγορά μετά το άνοιγμα των αντιπάλων γι΄αυτό δεν πρέπει να περνάμε πάντα πάσο όταν το χέρι μας δεν είναι αρκετά αδύναμο. Αν παρεμβληθούμε μετά την αγορά των αντιπάλων διατρέχομε κίνδυνο, αν μας πούν Κοντρ, να χάσομε πολλούς πόντους. Την παρεμβολή την αποφασίζομε αν έχομε ένα μακρύ 5φυλλο ή 6φυλλο χρώμα με 1 ή 2 Ονέρ και γίνεται συνήθως όταν ευρισκόμεθα στη 1η Μανς και σπάνια στη 2η.Ποτέ δεν παρεμβαλόμεθα με 4φυλλο χρώμα όσο ισχυρό και αν είναι .Η παρεμβολή σημαίνει ισχυρό χρώμα και όχι ισχυρό χέρι.

Θα έχομε υπ΄όψιν μας ότι η παρεμβολή βασίζεται στο πόσες μπάζες μπορεί να κερδίσει το χέρι μας μόνο του. Γιά να παρεμβληθούμε πρέπει να είμεθα σιγουροι ότι χωρίς την βοήθεια του συντρόφου δεν θα μπούμε μέσα παραπάνω από 3 μπάζες, αν ειμεθα στη 1η και 2 μέσα αν είμεθα στη 2η Μανς. Η παρεμβολή στηρίζεται σ΄ένα τουλάχιστο 5φυλλο χρώμα με δυο Ονέρ. Περιπτώσεις παρεμβολής --- Παραδείγματα Εστω ότι ο δεξιά μας αντίπαλος ανοίγει 1 σε χρώμα. Διακρίνομε 2 περιπτώσεις.

1.Εχομε λιγότερους από 13 πόντους, αλλά ένα 5φυλλο χρώμα και το χέρι μας δεν παραβιάζει τον κανόνα των 500, τότε κάνομε παρεμβολή δηλώνοντας το χρώμα μας ως ατού.

2. Εχομε παραπάνω από 13 π . Στη περίπτωση αυτή έχομε τις δυνατότητες

α. Με πολύ δυνατό χρώμα και 15-16 πον,κάνομε παρεμβολή με πήδημα. β. Με ομαλή κατανομή,κράτημα στο χρώμα του αντιπάλου, και με 15-17πον παρεμβαίνομε 1 Χ.Α γ. Με λίγα φύλλα στο χρώμα του αντιπάλου και δικό μας μακρύ χρώμα καταφεύγομε στο κόντρ ομιλίας(θ άναφερθούμε σ΄αυτό αργότερα)

Απλή παρεμβολή. Είναι η παρεμβολή χωρίς πήδημα όπως στο 1Καρ παρ 1Κ, στη 1Κ παρ 1Π αλλά οι παρεμβολές στο 1 Καρ τα 2Κ, και 1Κ τα2 Π είναι παρεμβολές με πήδημα.

Παραδείγματα. Εστω ότι έχομε Π. Α,Ρ,Β 7,6,4 Κ. Ρ,9 Καρ 5,4 Σ. Α,Ρ,3 και ο αντίπαλος ανοίγει 1 Καρ δηλώνομε 2Π, διπλή παρεμβολή. Επίσης έστω ότι έχομε. Π. 8,7,5,4 Κ. Α,7 Καρ 8 Σ. Α Ρ,,Β, 8,7,4 και ο αντίπαλος ανοίγει 1Χ.Α έχομε 6 μπάζες με ατού τα σπαθιά έτσι κάνομε παρεμβολή με 2 Σ.

Μεγάλα ανοίγματα—Σύστημα Acol στα υψηλά ανοίγματα

Μεγάλα ανοίγματα με ισχυρό χέρι. Ηδη αναφέραμε ότι με μακρύ χρώμα και με 22 πόντους και πάνω ανοίγομε με 2 . Στη περίπτωση αυτή ο συμπαίκτης μας απαντά θετικά και αν ακόμη επρόκειτο να πεί πάσο στα 1 Χ,Α, θα πρέπει να διερευνηθεί η περίπτωση Σλέμ.Στη περίπτωση ομαλής κατανομής και με 22—24 πόντους 2 Χ.Α και με 25-27 λέμε 3 Χ,Α. Τέλος όταν ο συμπαίκτης μας ανοίξει 3 σε χρώμα, σημαίνει αδυναμία και συνεπώς λέμε πάσο.

Σύστημα Acol στα μεγάλα ανοίγματα. Το σύστημα Ακόλ διαθέτει δύο ειδών ανοίγματα στο επίπεδο των 2 για δυνατά χέρια

Ανοιγμα 2 Χ,Α Για ν΄ανοίξομε στα 2 Χ.Α πρέπει να έχομε δυνατό χέρι 20-22 πόντων και ομαλή κατανομή, όπως ήδη ανααφέραμε,δεν υπάρχουν αδύνατες απαντήσεις, η απάντηση σε 3 σε χρώμα, υποχρεώνει αυτόν που άνοιξε να μιλήσει ξανά. Μέχρι 4 πόντους θα πούμε πάσο ή θα εφαρμόσομε την συνθήκη Stayman, με 3 Σ. Με 5 πόντους και 5φυλλο σε Π ή Κ ή Καρ η αγορά πρέπει να συνεχ’ισει ίσως και μέχρι το Σλέμ. Τέλος με 5-11 πόν και ομαλή κατανομή η απάντηση είναι 3 Χ.Α

Ανοιγμα 2 Σ . Eiναι ένα συμβολικό άνοιγμα και δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα των σπαθιών. Ειναι το δυνατότερο άνοιγμα ,του συστήματος Acol ,22+ πόντοι ,επομένως χέρι δυνατό ώστε να μπορεί να βφάλει ακόμα και Μανς χωρίς καμία βοήθεια. Εστω επί παραδείγματι ότι έχομε στο χέριμας . Π. Α,Ρ,Ν,4 Κ. Α,Ν,Β,3 Καρ. Α,Ν,Β,7,3 Σπ. --- δηλαδή 24 πόντους και θέλομε να πάμε για κλείσιμο της Μανς με 4Πή 4Κ ή 5Καρ και αν ακόμα ο συμπαίκτης μας δεν έχει πόντους,και προσπαθούμε ν΄ανακαλύψομε σε ποιο χρώμα ο συμπαίκτης μας έχει τα περισσότερα χαρτιά,γιάυτό λέμε 2Σ. Στην αγορά των 2Σ ο συμπαίκτης δεν πρέπει ποτέ να πεί πάσο. Αν έχει λιγότερους από 6 πόντους λέει τη συμβολική απάντηση 2Καρ που σημαίνει ότι έχει 6 πόντους τουλάχιστο και 5φυλλο στα Καρρό, ενώ η απάντηση 2Χ.Α δηλώνει περισσότερους από 6 πόντους και ομαλή κατανομή,οπόταν η απόφαση για τη τελική αγορά ανήκει σ΄εμας.

Συμβάσεις

Σύμβαση Blackwood

Επειδή γιά να βγάλομε ένα Σλεμ οι Ασσοι είναι τα πιό σημαντικά φύλλα θα πρέπειι να γνωρίζομε, αν τούτο είναι δυνατο, πόσους άσσους έχει ο συμπαίκτης μας. Γιά το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε την από τον Αμερικανό Blacwood επενοηθήσα σύμβαση που φέρει το όνομα του ή όπως λέγεται “ Ερώτηση Ασσων. Ειναι μιά επινόηση που διατάσει τον συμπαίκτη μας να μας πει πόσους άσσους έχει στο χέρι του.Για την εφαρμογή της σύμβασης κάνομε τη συμβολική δήλωση 4Χ.Α .Οποτε γίνει αυτή η δήλωση είναι μια ερώτηση προς τον συμπαίκτη μας πόσους άσσους έχει. Αν πει 5Σ σημαίνει ότι έχει 4 άσσους ή κανένα, αν πεί 5Κ έχει 2 άσσους και αν πεί 5Π έχει 3 άσσους. Κατά την ίδια διαδικασία μπορούμε να ρωτήσομε και για τους Ρηγάδες με 5Χ.Α Α πό τις απαντήσεις του θα εξαρτηθεί η αγορά ‘η όχι Σλεμ.

Παράδειγμα.

Β Ν

Π. Α, Β ,3 Π .Ρ, Ν ,9,8,7,4 Κ. Ρ,Ν,Β 9,8,3 Κ Α,4 Καρ. Α,Ν, 4 Καρ. 6,7,5 Σ. 6 Σ Α, 4 Ομιλεί πρώτος ο Β και δηλώνει 1 Κ , ο Νότος απαντά 2Π. Ο Β δηλώνει, στο δεύτερο γύρο, 4Χ.Α και η απάντηση του Ν είναι 2Κ, που σύμφωνα με τη σύμβαση είναι δήλωση ότι κρατά στο χέρι του 2 άσσους που είναι ερέθισμα να προχωρήσουν για Σλεμ λέγοντας ο Β 7Χ.Α.

Σύμβαση Stayman

Το άνοιγμα 1 Χ.Α είναι το περισσότερο ανεπτυγμένο, στο σύστημα,Acol και η απάντηση σ΄αυτό δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως πρόβλημα. Στην περίπρτωση μόνο που έχομε δυνατές Κ ή δυνατές Π και αρκετούς πόντους προτιμούμε να παίξομε 4Κ ή 4Π για το κλείσομε Μανς γιατί αν έχομε σεγκάν ή σύγλετον κάνει την αγορά στα 4 πιό ελκιστική από τα 3 Χ.Α. Θέλομε όμως να γνωρίζομε αν και ο συμπαίκτης μας έχει τις απαιτούμενες Κ ή Π. Γιά το σκοπό αυτό εφαρμόζομε την από τον αμερικανό Stayman συνθήκη που έτυχε καθολικής αποδοχής. Εφαρμόζεται δε μόνο στις περιπτώσεις που απάρχουν αμφιβολίες τι ν΄αγοράσομε 3Χ.Α ή 4Π ή 4Κ. Γιά να χρησιμοποιήσομε την σύμβαση αυτή, όταν ο συμπαίκτης αγοράσιε 1 Χ.Α θα πρέπει στο δυνατό χέρι μας να έχομε 4φυλλο μαζέρ δηλαδή 4Κ ή 4Π και έτσι αν συνδυάζεται το χέρι μας με αυτό του συμπαίκτη μας να κλείσομε τη Μανς. Η Συνθήκη

Σε άνοιγμα του συμπαίκτη μας 1 Χ.Α λέμε τη συμβολική απάντηση 2Σ και αν ακόμα δεν έχομε ούτε ένα Σπαθί. Μ¨αυτό ζητάμε από τον συμπαίκτη μας ν΄αποκαλύψει την κατανομή των χαρτιών του.

Αν πεί 2 Καρ σημαίνει ότι δεν έχει 4Κ ή 4 Π Αν πεί 2 Κ σημαίνει ότι δεν έχει 4Π αλλά έχει 4Κ Αν πεί 2Π σημαίνει ότι έχει 4Π αλλά δεν έχει 4Κ Αν πεί 2Χ.Α σημαίνει ότι έχει 4Κ και 4Π

Η Σύμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με τη συμβολική απάντηση 3Σ στα 2 Χ.Α του συμπαίκτη με στόχο να καταλήξομε σε Σλεμ, αν έχομε τους 33 πόντους.

Παράδειγμα

Ο Συμπαίκτης. Π. Α,Β,6 Κ . Ν,9,8 Καρ. Ρ,9,5 Σ. Α,Ν, 5, 4 Εγώ Π. 4,3 Κ. Ρ, Β ,9,4 Καρ. Α, Ν, 8, 6, 5 Σ 8,9 Στο 1 Χ.Α του συμπαίκτη λέμε 2 Σ και εκείνος απαντά 2Καρ δηλαδή δεν έχει 4Κ ή 4Π οπόταν εμείς απαντάμε 3Χ.Α

Ανοιγμα Transfer Οταν ο συμπαίκτης ανοίξει 1 Χ.Α και έχομε 5φυλλο χρώμα αλλά χωρίς άνοιγμα,και στο χέρι μας ,έχομε έως 6 π’οντους , θα δηλώσομε 2 Καρ, που είναι εντολή προς τον συμπαίκτη να πεί 2 Κ, αν πούμε 2 Κ είναι εντολή να δηλώσει 2 Π. Αν ο συμπαίκτης ανοίξει 2 Χ.Α κάνομε Τρανσφέρ με 3 Καρ ή με 3 Κ. Αν όμως έχομε στο χέρι μας 8-10 πόν με Τρανσφερ προτείνομε ακόμα και Μανς Με πολύ δυνατό χέρι στην απάντηση του συμπαίκτη μας μετά το Τρανσφέρ λέμε 4Χ.Α και ο συμπαίκτης με 17-19 πόντους μπορεί ν΄ανέβει ακόμα και για Σλεμ. Ολες οι πρωτοβουλίες για την εξέλιξη της αγοράς μετά από Τρανσφέρ παίρνονται από αυτόν που απαντά αμέσως μετα απ΄αυτό. Παραδείγματα.

1. Β Α Ν (εμείς) Δ

1Χ.Α πάσο τρανσφερ 2Κ πάσο

2Π πάσο “ “

2. Δυνατά χέρια με μακρύ χρώμα

Κρατάμε. Π. Ρ,7,8 Κ. Α,Β,8,7,6 Καρ Β,4 Σ. Ρ,7,6

Β Α Ν Δ

1Χ.Α πάσο 2Καρ πάσο 2Κ “ 3Χ.Α

3. Πολύ δυνατά χέρια με προύπόθεση Σλεμ. Κάνομε Τρανσφέρ και κατόπι διερευνούμε για Σλεμ

Κρατάμε Π. Ρ,7,8 Κ. Α,Β,8,7,6 Καρ. Α,4 Σ. Α.8,5

Β Α Ν Δ 1Χ.Α πάσο 2Καρ πάσο 2Κ “ 4Χ.Α

Πιθανές απαντήσεις του ανοίξαντα Β

Πάσο.με 15 πόντους και 2φυλλο Κ. 5Κ με 15πόν, αλλά με 3φυλλο Κ. 6Χ.Α με 16-17 πόντους και 2φυλλο Κ. 6Κ με 16-17 πόν και 3φλλοΚ

4. Κρατάμε Π. Ρ,8,7 Κ. Α,Ν,8,6,7,4 Καρ. Α,4 Σ. Α,8,6

Β Α Ν Δ

1Χ.Α - 2 Καρ - 2Κ - 6Κ

Κόντρ Τιμωρίας και Κόντρ ντ Άππέλ ή Ομιλίας

Το κόντρ τιμωρίας έχει την σημασία ότι πιστεύομε ότι οι αντίπαλοι δεν μπορούν να βγάλουν το συμβόλαιο που αγόρασαν και θα μπούν μέσα , με το κόντρ δε, αυξάνομε την ποινή τους.Αν όμως βγάλουν το συμβόλαιο τους αμείβονται διπλά,επομένως θα πρέπει να είμεθα προσεκτικοί όταν λέμε κόντρ. Η δήλωση κόντρ προύποθέτει βεβαιότητα ότι οι αντίπαλοι θα μπούν μέσα Το κόντρ τιμωρίας, δεν λέγεται σε δύο περιπτώσεις, δηλαδή όταν ο σύντροφος λέει συνεχώς πάσο και η αγορά είναι χαμηλή δηλ κάτω από το κλείσιμο της Μανς , γιατί ένα άστοχο κόντρ ίσως συντελεσει στό κλε’ισιμο της Αν παρά ταύτα πούμε κόντρ αυτό είναι κόντρ ντ΄Αππελ που μ΄αυτό λέμε στον συμπαίκτη μας ν΄αγοράσει κάποιο νέο χρώμα. Αν κοντράρομε στο δεύτερο κύκλο δηλώσεων , αντί για τον πρώτο το κόντρ θα είναι τιμωρίας.

Στην πραγματικότητα πρέπει να συνυπάρχουν τρείς συνθήκες ώστε το κόντρ να είναι ντ΄Αππέλ. α. Ο συμπαίκτης να μην έχει αγοράσει καθόλου., β.Το συμβόλαιο πρέπει να κοντράρεται κάτω από τη Μανς και γ.Πρέπει να έχομε πεί πάσο στο προηγούμενο κύκλο που είχαμε την ευκαιρία να πούμε κόντρ. Δηλαδή το κόντρ ντ΄Αππέλ γίνεται αμέσως μετά το άνοιγμα του αντιπάλου ή αμέσως μετά την πρώτη απάντηση σ΄αυτό το άνοιγμα. Η ελάχιστη απαίτηση γιά να πούμε κόντρ ντ΄Αππέλ είναι να έχομε στο χέρι μας τουλάχιστο 13 πόντους, αλλά καλύφθηκα,όπως και όταν ανοίγομε Η βασική απάντηση του συμπαίκτη μας σ΄ένα κόντρ ντ΄Αππέλ είναι να δηλώσει οτιδήποτε εκτος του πάσο, άσχετα τι πόντους έχει στο χέρι του. Στις ποιό πολλές φορές μπαίνομε στο άνοιγμα του αντιπάλου με κόντρ ντ΄Αππέλ, ή παρεμβολή. Υπάρχουν οι περιπτώσεις, παρεμβολή με πήδημα ,η παρεμβολή με διπλό πήδημα,ή παρεμβολή1 Χ.Α και το Κιού Μπιντ.

Κιού Μπιντ

Η περίπτωση Κιού Μπιντ είναι εκείνη κατά την οποία ,σε μιά δήλωση του αντιπάλου, π.χ 1 Κ απαντάμε 2 Κ, και παροτρύνομε έτσι τον συμπαίκτη μας να προχωρήσει στην αγορά. Ειναι ένα ισχυρό κόντρ ντ΄Αππέλ στο άνοιγμα του αντιπάλου και ισοδύναμο του ανοίγματος με 2 Η παρεμβολή με πήδημα, δείχνει ένα πολυπληθές χρώμα 6φυλλο και πάνω και δυνατό χωρίς να έχει ανάγκη την βοήθεια του συντρόφου. Η παρεμβολή με διπλό πήδημα ξεπερνά , όχι μία στάθμη, όπως η απλή, αλλά δύο στάθμες. Αυτή η παρεμβολή είναι πιό αδύνατη και φανερώνει ένα 7φυλλο ή 8φυλλο χρώμα, στο χέρι μας χωρίς όμως να έχομε άνοιγμα.

Μετά από δήλωση, του αντιπάλου κόντρ οι απαντήσεις του άξονα μας επηρεάζονται σοβαρά και οι περαιτέρω δηλώσεις μας πρέπει να γίνονται ύστερα από αρκετή σκέψη,μπορούμε ακόμα και πάσο να δηλώσομε γιατί ο συμπαίκτης μας εχει ευκαιρία να ξαναμιλήσει.

Ρεκόντρ

Είναι η μοναδική ισχυρή απάντηση μετά από Κόντρ των αντιπάλων. Πρέπει να ρεκοντράρομε κάθε φορά που έχομε παραπάνω απ’ο 10 πόντους και ποτέ με λιγότερους. Φυσικά τις περισσότερες φορές δεν θα έχομε τους 10 πόντους τους απαραίτητους για Ρεκόντρ. Στη περίπτωση αυτή αν έχομε κάποιο 5φυλλο ή μακρύτερο χρώμα το δηλώνομε. Παράδειγμα Εστω Β Α Ν Δ

1Κ Πάσο 2Κ Κοντρ Αυτό το Κόντρ είναι τιμωρίας.

Ανακεφαλαιώνοντας μπορούμε να πούμε Κόντρ σ΄ένα άνοιγμα του δεξιού μας παίκτη όταν έχομε. Παραπάνω από 13 πόντους, λίγα φύλλα από το χρώμα του αντιπάλου και δικόμας καλό χρώμα. Οποιοδήποτε Κόντρ σε συμβόλαιο μερικού σκορ είναι κόντρ ομιλίας εφ΄όσον ο συμπαίκτης μας δεν έχει δηλώσει τίποτα άλλο εκτός από πάσο. Οποιοδ’ηποτε άλλο κόντρ είναι τιμωρίας

Αγορά Σλεμ

Η περίπτωση Σλεμ ειναι σπανιώτατη αν και η διαφορά μεταξύ Μανς και Σλεμ είναι ενίοτε μικρή. Ως γνωστό με εξακρυβομένους 33 πόντους στον άξονα μας μπορούμε να προχωρήσομε για Σλεμ. Αφού βεβαιωθούμε ότι έχει ο άξονας μας τους πόντους αυτούς κάνομε χρήση της γνωστής μας σύμβασης Blockwood για να διαπιστώσομε πόσους άσσους διαθέτει ο άξονας μας και αγοράζομε ένα πάνω από τη Μανς π.χ 4 Χ.Α.

Εξοδος,Adam

Η Εκτέλεση του συμβολαίου αγοράς αρχίζει με την έξοδο του παίκτη , που βρίσκεται αριστερά αυτού που αγόρασε, και θα κάμει τώρα την εκτέλεση του συμβολαίου. Ο βασικότερος ίσως κανόνας του παιγνιδιού είναι ότι πρέπει όλοι οι παίκτες ν ακολουθο΄υν το χρώμα της εξόδου. Οταν κάποιος δεν διαθέτει φύλλο στο χρώμα της εξόδου, μπορεί ν΄ακολουθήσει με ποιοδ’ηποτε άλλο χρώμα ακόμα και να κόψει με ατού, αν το επιθυμεί,ή όπως λέμε να τσακίσει. Το κόψιμο με ατού δεν είναι υποχρεωτικό είναι προαιρετικό. Ετσι είναι συνηθισμένη η περίπτωση όταν παίζομε χρωματιστή αγορά ένα μικρό φύλλο, από τα 2,3,4,5 των ατού να είναι ανώτερο ακόμα και των άσσων των άλλων χρωμάτων.

Εξοδοι σε χρωματιστό συμβόλαιο. Εχομε τις παρακάτω δυνατότητες σωστής εξόδου 1. Αν ο συμπαίκτης μας είχε δηλώσει χρώμα παίζομε σ΄αυτό που δήλωσε 2. Α ν σ. ενα χρώμα έχομε Α και Ρ παίζομε τον Ρ 3. Αν έχομε σύγκλετον παίζομε το φύλλο του σύγκλετον. 4. Αν έχομε τρίφυλλη συνεχόμενη σειρά παίζομε το μεγαλύτερο αυτής της σειράς 5.Αν έχομε 4φυλλο χρώμα που δεν έχει Ονέρ παιζομε το μεγαλύτερο και αν έχει ονέρ παίζομε το μικρότερο. 6. Αν έχομε μια΄όχι συνεχή σειρά σ΄ένα χρώμα χωρίς Ονέρ παίζομε το πιό μικρό 7. Αν κατά την έξοδο βγούμε στο μεσαίο φύλλο μιας σειράς αυτό σημαίνει ότι σ΄αυτό το χρώμα δεν έχομε Ονέρ, π.χ από τη σειρά 5,6,7 στις Κούπες βγάλομε το 6 αυτό δηλώνει ότι στις Κούπες δεν έχομε Ονερ στο χέρι μας.

Εξοδοι σε συμβόλαιο χωρις ατού, Χ.Α. Η σωστή έξοδος και στα χωρίς ατού έχει μεγάλη σημασία, γιατί μία καλή έξοδος συμβάλει πάντα στην επιτυχή έκβαση του συμβολαίου αγοράς.Μια λανθασμένη έξοδος, από την άλλη ,μπορεί να είναι η βασική αιτια της απώλειας ενός συμβολαίου καίτη αυτό εθεωρείτο σίγουρο. Πάντα σε συμβόλαιο χωρίς ατού κάνομε έξοδο στο χρώμα αγοράς του συμπαίκτη μας, αν είχε βέβαια δηλώσει κάποιο χρώμα, αν όχι κάνομε έξοδο στο χρώμα που έχομε τα περισσότερα φύλλο στο χέρι μας.Τέλος αν έχομε τρίφυλλη συνεχόμενη σειρά παίζομε το μεγαλύτερο, π.χ από, Ν,Β,10 παίζομε τη Ν.

Σνιάλα- Κανόνες Εκτέλεσης

Σινιάλα Το κάθε φύλλο που ρίχνομε κατά την εκτέλεση είναι και ένα σήμα προειδοποίησης. Στο συμπαίκτη μας έτσι. 1.Αν ρίξομε ένα από τα μεγάλα μικρά 9,8,7,6,είναι σαν να λέμε στον συμπαίκτη μας συνέχισε στο ίδιο χρώμα. Αν όμως ρίξομε ψιλό 5,4,3,2, είναι σαν να του λέμε μην συνεχίσεις σ΄αυτό το χρώμα. 2. Οταν όμως εμείς βγαίνομε με ψιλό σ΄ένα χρώμα αυτό δείχει ότι έχομε δύναμη σ΄αυτό το χρώμα. 3. Ο συνδιασμός “μεγάλο μικρό “, που λέγεται ΗΧΩ είναι μια εμφαντική εντολή προς τον συμπαίκτη μας να συνεχίσει σ΄αυτό το χρώμα.

Εκτέλεση-Κανόνες που την διέπουν

Η διαδικασία της εκτέλεσης ακολουθεί αμέσως μετά την αγορά και την έξοδο. Χαρακτηρίζεται ως πιό εύκολη, όπως και είναι, εκείνης της αγοράς, με λιγότερους και σταθερότερους όρους και κανόνες ,με συνέπεια να μας απασχολήσει λιγότερο.

Κανόνες κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης

Από τους κανόνες οι βασικοί είναι. 1. Αν Είμεθα αριστερά του Μορ παίζομε στην αδυναμία του ,ενώ αν είμεθα δεξιά του παίζομε στη δύναμη.αυτό θεωρείται ως “ ΑΞΙΩΜΑ . “ 2.Παίζομε κάποιο Ονέρ μόνο όταν έχομε άλλα δύο συνεχομενα Ονέρ στο χρώμα 3. Κάνομε εμπάσσα παίζοντας προς κάποιο Ονέρ μόνο όταν περικυκλώνεται με τέσσερα φύλλα 4.Κόβομε με τα ατού του Μορ και όχι με τα δικά μας, αν τούτο είναι δυνατόν. 5.Δεν τραβάμε τ΄ατού πριν κάμομε τα κοψίματα, που είναι δυνατό να γίνουν. 6.Αν δεν χρειαζόμεθα τα μεγαλα ατού του Μορ μπορούμε να κόψωμε με αυτά. 7. Σε συμβόλαιο χρώματος προτιμάμε ν΄ασχοληθούμε μ΄ένα μακρύ χρώμα του χεριού μας παρά κάποιο του Μορ. 8.Πρέπει πάντα να είμεθα σίγουροι ότι έχομε εξασφαλ’ισει τ΄απαραίτητα ανεβοκατεβάσματα. 9. Πάντα ένα ονέρ θα πρέπει να σκεπάζει άλλο κατώτερο του ονέρ. 10. Σ΄ένα κύκλο παιξίματος ο δεύτερος βάζει μικρό και ο τρίτος βάζει μεγάλο. 11.Θαπρέπει ν΄αποφεύγομε την περίπτωση που πιθανώς να κόβουν και οι δύο παίκτες του αντίπαλου ζεύγους, όπως λέμε το διπλοτσάκα,γιατί ο ένας θα πετάξει σκάρτο που ίσως να είναι μπάζα δική μας.

Πως Κερδίζονται Μπάζες κατά την Εκτέλεση

Υπάρχουν 4 τρόποι για να κερδίσομε μπάζες.1. Με μεγάλα Ονέρ. 2. Με σχεδόν μεγάλα ονέρ, δηλαδή οι αντίπαλοι έχουν ένα χαρτί που μπορεί να κερδίσει τα δικά μας. 3. Κόβωντας με ατού.4. Με φύλλα από λόγκερ, τα οποία μπορουν να γίνουν μαίτρ, κυρίως όταν παίζομε χωρίς ατού Χ.Α. 5.Από βραβεία.6. Οταν τα ονέρ στο χέρι μας είναι ισοδύναμα με αυτά του Μορ παίζομε τ΄ονέρ από το χέρι που έχει τα λιγότερα φύλλα.

Το να παίζομε στη σειρά όλα τα μεγάλα χαρτιά είναι ίσως ο χειρότερος τρόπος για να δημιουργήσομε παραπάνω μπάζες. Τέλος θα διατυπώσομε ακόμα ένα ΑΞΙΩΜΑ,κάνομε τ΄απαραίτητα κοψίματα και μετά παίρνομε όλα τα ατού των αντιπάλων μετρώντας τα ένα ένα, τους ξαδοντιάζομε όπως λέγεται.

Εμπάσσα. Είναι ευκολο να κερδίζομε μπάζες από μεγαλα και συνεχόμενα ονέρ αλλά χρειάζεται ικανότης και τύχη για να κατορθώσομε να κερδίσομε μπάζες από μεμονωμένους Ρηγάδες, Ντάμες και βαλέδες. Η βασική αρχή σ΄όλες τις εμπάσσες είναι ο εξαναγκασμός του αντιπάλου πού έχει κάποιο ονέρ που μας λείπει να το βάλει αν το έχει,και έτσι να μας δώσει την δυνατότητα να το καλύψομε με μεγαλύτερο δικό μας. Είναι βέβαια ,ζήτημα τύχης γιατ’ι υπάρχουν 50% πιθανότητες να το έχει και άλλες τόσες να μην έχει το ονέρ, εναντίον του οποίου κάνομε την εμπάσσα ,και να βρίσκεται στο χέρι του άλλου αντιπάλου. Στη πραγματικότητα υπάρχουν τρείς διαφορετικοί τύποι εμπάσσας. 1. Παίζοντας προς κάποιο ονέρ, 2. Παίζοντας προς δύο χωρισμένα ονέρ δηλ. μη συνεχή (φουρκέτα ) όπως Ρκαι Β,ή Α και Ν κλπ. 3.Παίζοντας κάποιο άχρηστο ονέρ προς ένα άλλο ισχυρότερο.

Τρόπος που παίζομε προς δύο χωρισμένα Ονέρ Εστω επί παραδείγματα ότι ο Μορ έχει μια φουρκέτα,δηλ δύο χωρισμένα ονέρ, τότε παίζομε προς τη φουρκέτα βάζοντας το μικρότερο ονέρ όταν ο αντίπαλος βάλει μιρπό φύλλο. Υπάρχει επίσης η διπλή εμπάσσα που είναι συνήθως μετη χρήση της φουρκέτας του Μορ. Εστω ότι ο Μορ έχει Α,Β και 10 , παίζομε μικρό χαρτί και στη συνέχεια βάζομε από τον Μορ τον Βαλέ. Κάνομε εμπάσσα παίζοντας ονέρ μόνο όταν αυτό περικυκλώνεται από τ΄ονέρ που λείπουν από 4 φύλλα .Μόνο όταν μας λείπουν 5 ή περισσότερα φύλλα κάνομε εμπάσσα ενάντια σε ντάμα.,Στη σειρά Α,Ρ,Ν σχεδόν πάντα παίζομε για να πέσει ο Βαλές, τέλος σχεδόν ποτέ δεν κάνομε εμπάσσα εναντίον ενός Ρήγα.

Μπάζες με φύλλα από Λογκερ (μακρύ χρώμα ) .Στη περίπτωση αυτή ισχύουν τα παρακάτω. 1.Σε χρωματιστό συμβόλαιο είναι πρωτιμότερο ν΄ασχοληθούμε με μακρύ χρώμα του χεριού μας παρά μ΄αυτό του συμπαίκτη μας του Μορ. 2. Οταν μαιτράρομε το χρώμα του Μορ πρέπει να προσέξομε να έχομε εξασφαλίσει πρώτα τ΄αναγκαία κατεβάσματα. 3.Αν σ΄ένα χρώμα οι αντίπαλοι έχουν λιγότερα φύλλα από εμάς τότε το χρώμα αυτό το πρωτιμούμε γιά να αποκτήσομε μαίτρ φύλλα σ΄αυτό 4. Πάντα μετράμε τα φύλλα του χρώματος που πιθανώς να μας δώσει Μαίτρ φυλ 5.Στα Χ.Α οι μοναδικές μέθοδοι να κερδίσομε πρόσθετες μπάζες είναι οι εμπάσσες και η επιτυχία μας να εξασφαλίσομε μαίτρ φύλλα από μακρύ χρώμα δικόμας ή του συμπαίκτη μας.

Πόντοι που κερδίζομε ¨οταν οι αντίπαλοι μπούν μέσα. Το θέμα αυτό το αναφέραμε ήδη στο παράδειγμα τρόπου γραφής που δώσαμε στην αρχή του παρόντος, εδώ θα το αναλύσομε περισσότερο.

Οταν οι αντίπαλοι ( ή εμείς) βρίσκονται στη 1η Μανς τότε για κάθε μπάζα μέσα πληρώνουν 50 πόντους, ενώ αν είναι στη 2η Μανς τότε για κάθε μια μπάζα μέσα πληρώνουν 100 πόντους. Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση κοντραρισμένου συμβολαίου. Στη περίπτωση αυτή, αν βρίσκονται στη 1η Μανς και εμείς κοντράραμε το συμβολαιο αγοράς τους τότε, γιά την πρώτη μπάζα μέσα πληρώνουν 100 και για κάθε άλλη μπάζα μέσα 200 πόντους,δηλαδή 3 μπάζες μέσα, θα πληρώσουν συνολικά τους πόντους 100+200+200=500.Εδώ μπορούμε ν΄αναφ΄ερομε τον εμπειρικό τύπο. ( 3 μπάζες μέσα χ200)-100=500πόντοι. Αν όμως βρίσκονται στη 2η Μανς τότε για την πρώτη πληρώνουν 200 και για κάθε μια επόμενη 300. Επομένως με 3 μέσα θα πληρώσουν συνολικά 200+300+300=800 πόντους,και εδώ έχομε τον αντίστοιχο εμπειρικό τύπο (3μπάζες μέσα χ300)- 100=800 πόντους. Αν όμως βγάλουν το συμβόλαιο στο οποίο εμείς είπαμε κόντρ τότε δικαιούνται όλα αυτά που θα μας πλήρωναν αλλά και επι πλέον 50 πόντους, γιατί έβγαλαν το κοντραρισμένο συμβόλαιο και ακόμα οι πόντοι της Μανς που αντιστοιχούν στην αγορά διπλασιάζονται. Επί παραδείγματι αν αγόραζαν 3 Σπαθιά και λέγαμε κόντρ τότε οι 60 πόντοι γιά της Μαν γίνονται 120 και κλε’ινουν τη Μανς. Θα πρέπει επομένως να είμεθα πολύ προσεκτικοί όταν κοντράρομε ένα συμβόλαιο κάτω από την Μανς γιατί πιθανώς να τους βοηθήσομε, άθελα μας ,στο κλείσιμο της. Στη περίπτωση του Ρεκόντρ όλα τα παραπάνω ποσά διπλασιάζονται γ΄αυτό η περίπτωση Ρεκόντρ σπάνια λέγεται.και αν ο συμπαίκτης μας δεν διαθέτει αξιόλογους πόντους δεν θα πρέπει να δεχθεί το Κόντρ και κατ΄ανάγκη θα προβεί σε νεα υψηλότερη αγορά. , εν γνώση του ότι μπορεί να μπεί μέσα με τις γνωστές συνέπειες. Ολοι οι παραπάνω πόντοι, όποιος και αν τις κερδίσει ,γράφονται στο πάνω μέρος της οριζοντίου γραμμής.

Πόντοι από Βραβεία. Ενα σημαντικό Βραβείο δίδεται σ΄αυτούς που πρώτοι θα κλείσουν και τις δύο Μανς που λέγεται Ρόμπερ,Romber, είναι δε 700 πόντοι, αν οι αντίπαλοι είναι στη 1η Μανς και 500 αν βρίσκονται στη 2η Μανς. Αν στο χέρι μας έχομε όλα τα Ονέρ των ατού,Α,Ρ,Ν,Β έχομε ένα βραβείο 100 πόντων , αν επί πλέον κρατάμε και το 10 έχομε 150 πόντους. Αν τέλος έχομε στο χέρι μας και τους 4 Ασσους και αγοράσαμε Χ.Α έχομε ένα βραβείο 150 πόντων. Τα βραβεία από τα ονέρ γράφονται ασχέτως αν το συμβόλαιο βγεί ή όχι. Μικρό Σλεμ. Είναι το σημαντικότερο βραβείο, μετά το μεγάλο Σλεμ, και δίδεται όταν πάρομε 12 μπάζες δηλωμένες κατά την αγορά με το ν΄αγοράσομε στη στάθμη των 6 όπως 6 Χ.Α, 6Π,6Κ 6Καρ,και 6Σ. Το βραβείο αυτό είναι 500 πόντοι όταν είμεθα στη 1η και 750 όταν είμεθα στη 2η Μανς. Μεγάλο Σλεμ Κερδίζεται όταν η αγορά γίνει στη στάθμη των 7 ,στην οποία ,ως γνωστόν απαιτούνται να κερδιθούν και οι 13 μπάζες.,Οτι και να αγοράσομε στα 7, έστω και 7 Σ και βγούν δικαιούμεθα το βραβείο που είναι 1000 πόντοι, αν είμεθα στη 1η και 1500 πόντοι αν είμεθα στη 2η Μανς

Βασικοί Γενικοί Κανόνες που Διέπουν το Παίξιμο του Bridge

Κάθε παίκτης όταν παίζει Μπριτζ πρέπει να έχει υπ΄όψιν του τους εξής κανόνες 1. ¨Οταν μοιράζομε και φανεί κάποιο φύλλο,κυρίως ονέρ,μοιράζει ξανά ο ίδιος 2.Αν κάποιος βρεθεί στο τέλος ότι είχε 12 φύλλα και αυτό που του λείπει βρίσκεται στο πάτωμα η μοιρασιά θεωρείται κανονική και ότι έγινε Ρεμονς , ,δηλαδή δεν ακολούθησε ο παίκτης σε κάποιο γύρο.,το χρώμα που παίζεται, ίσως σκόπιμα. 3 Ενα φύλλο του Μορ θεωρείται παιγμένο όταν το κρατήσει ανοικτό ο εκτελεστής. 4. Οταν παιχθεί μια μπάζα μπορεί κάποιος να ζητήσει να δεί τα φύλλα της αλλά πρωτού παίξει ο ίδιος ή ο συμπαίκτης 5.Αν πείτε πάσο, εκτός της σειράς σας, η ποινή εξαρτάτε από τίνος ήταν η σειρά να μιλήσει . Αν είχε σειρά ο συμπαίκτης σας, η αγορά συνεχίζεται για τον συμπαίκτης σας εσείς όμως θα λέτε μόνο πάσο μέχρι να τελειώσει αυτή η αγορά 6. Κάθε παίκτης έχει δικαίωμα να επιστήσει την προσοχή σε παράβαση κανόνων, εκτός του Μορ που στερείται αυτού του δικαιώματος. 7. Η επανάληψη ενσυνείδητα της Ρεμόνς από κάποιο παίκτη είναι πράξει κατακριτέα και ο παίκτης αυτός στιγματίζεται.

Τα όσα αναφέραμε, σ΄αυτό το πόνημα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εκμάθησης του Μπριτζ, για όλους όσους επιθυμούν να μπούν στον πράγματι ελκιστικό κόσμο του τεχνικού αυτού παιχνιδιού. Για την εμπέδωση όμως της θεωρίας απαιτείται αυτή ν΄ακολουθηθεί με πρακτική εφαρμογή που θ΄αρχίσει με την βοήθεια κάποιου που κατέχει αρκετά καλά τον τρόπο που παίζεται το Μπριτζ και θα συνεχιστεί με παρακολούθηση κάποιου καρρέ όπου παίζουν πεπειραμένοι παίκτες. Στο τέλος να είστε βέβαιοι ότι θα επιτύχεται το σκοπό σας και η ικανοποίηση σας θα είναι η καλλίτερη ανταμοιβή των προσπαθειών σας.

Καλή επιτυχία.


Ν.Ξ.Γ

No comments: